DUBROVNIK,
KONAVLE,
ŽUPA,
PRIMORJE
 
Tribina protiv izgradnje županijskog centra za otpad u Primorju
  08/02/2012  
Građanska inicijativa "Pravo na zavičaj" u četvrtak, 9. veljače u 18 sati u prostorijama bivšeg kina Gruž, organizira javnu tribinu "Zašto smo protiv izgradnje županijskog centra za otpad u Dubrovačkom primorju". Na skupu će govoriti poznati stručnjaci: prof.dr.sc. Boško Skaramuca i dr.sc. Ivo Lučić.

Tribina je organizirana zbog problema opasnosti izgradnje predloženog centra po okoliš i ljude.

"Navedeni centar bio bi velika opasnost Malostonskom zaljevu i njegovoj kamenici ostrei edulis, koja se od II-og stoljeća uzgaja u tom akvatoriju.Pored toga tom bi lokacijom bilo pogođeno Hutovsko blato i 140 podzemnih vrsta Popova polja odakle vodu dobiva Malostonski zaljev u 36 podmorskih vrulja. Taj akvatorij stavljen je na Unescovu listu na bazi kriterija od 2005 godine.

Kao zainteresirana javnost mi građani Dubrovačko-neretvanske županije očekujemo se da tribina doprinese razumijevanju problematike i da županija odustane od ovog projekta, a resorno Ministarstvo odbaci Studiju utjecaja na okoliš, kao i zastarjelu tehnologiju MBO i promjeni strategiju gospodarenja otpadom zagovarajući najbolje politike gospodarenja otpadom", stoji u pozivu građanske inicijative.


 
   
print / e-mail