DUBROVNIK,
KONAVLE,
ŽUPA,
PRIMORJE
 
Javna tribina „Agresija na Dubrovnik 1991. kroz prizmu Haškog suda“
  22/02/2012  
U organizaciji Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja i Družbe „Braća hrvatskoga zmaja Dubrovnik", u Dvorani samostana Sv. Klara u četvrtak 23. veljače u 19 sati održat će se Javna tribina „Agresija na Dubrovnik 1991. kroz prizmu Haškog suda".

U radu tribine sudjelovat će general Nojko Marinović, prof. dr. Hrvoje Kačić i dipl. ing. Nikola Obuljen kao izravni sudionici događanja tijekom Domovinskog rata koji su, svaki na svoj način, bili uključeni u rad Međunarodnog suda u Haagu tijekom vođenja procesa suđenja za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Pored svjedočenja o događanjima tijekom srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje 1991. godine, predavači će, svaki iz svog kuta, iznijeti svoje spoznaje i mišljenja o dosadašnjem radu međunarodnog suda u Haagu.

U svjetlu stalno nazočnih pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve, posebno će biti analizirane presude izrečene zapovjedniku 2. Operativne grupe tzv. JNA generalu Pavlu Strugaru i zapovjedniku 9. VPS Boka admiralu Miodragu Jokiću.

U sklopu rada tribine, s obzirom na težinu kazne i u tijeku postupka usvojenoj konstataciji o „udruženom zločinačkom pothvatu", bit će riječi o različitosti u pristupu i postupanju Haškog suda u ovim suđenjima, te procesu vođenom protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

 


     
MULTIMEDIJA

   
 
   
print / e-mail