DUGASTRO
 
Bistro pizzeria "Culto" - Jelovnik s place
  12/02/2013  
Kuhinja je izazov, mašta i bogatstvo okusa. Jednom rječju, avantura, koja, barem kada je Hasan Čampara za špaherom u bistro-pizzeriji Culto u bivšoj zgradi DTS-a, uvijek završava s blaženim izrazom na licima zadovoljnih posjetitelja i konzumenata.

Jelovnik "Culta" zanimljiv je, raznolik, prihvatljiv za svačiji špag, prilagođen godišnjem dobu i namirnicama po koje svakog jutra svojim motorinom Čampara ide na placu. Prema proizvodima koje nađe kod naše tete Mare, Kate ili Ane, iz Konavala, Župe i Primorja, smišlja jela koja će tog dana ponuditi u skladnom gastro-kutku u Vukovarskoj 17. A, da nije važan samo okus, već i izgled, Čampara dobro zna, pjati su poput malih remek-djela koja gode oku, ali i draškaju nosnice mirisima maslinovog ulja, mirodija, kaparica, česna, zelenih i crnih, domaćih maslina...koji se šire s mesne ili riblje delicije. Domaći kruh vazda je na jelovniku, "običan" i ukusan ili oplemenjen s različitim sjemenkama koje golicaju nepce.

U bistro pizzeriji "Culto" zanimljiv je taj spoj okusa poznatog i novog, a dok gledate vještinu mladolikog, a iskustvom iz vrhunskih hrvatskih i stranih restorana "potkovanog" kuhara, sve se čini tako jednostavnim. Definitivno, Čampara je uspio u našu domaću riječ marenda koja u svom značenju ima i onu notu prihvatljivosti, ali i brzine, jela "u pauzi", ugraditi crtu užitka i gastro-iznenađenja. Tu je, u "Cultu", marenda domaća, a opet, drukčija. I ne samo to, ime joj se nadjene - poetsko.

Poput "Jantarne kocke s kozicama":

Spravit palentu u duguljastu formu. Izrezat poput komada kruha. Zapeći na maslinom ulju s obe strane, začiniti kaparicama i maslinama, česnom na listiće. Preliti temeljcem od kozica u kojemu se kuhalo i povrće, te malo šećera. Na palentu posložiti kozice popržene na tavi i maslinovom ulju.

Ili "Sarđelica" koje u deminutivu "kriju" pravu čaroliju morske delicije:


Krumpir skuhati u kori. Izrezati na fete i zapeći na tavu, te dodati crne i zelene masline. U mješavinu palente i brašna uvaljat sarđele i isprigat ih dok postanu zlatno žute. Lignje na kolutiće uvaljat u brašno, isprigat. Na kraju dodat pomadorice i posut sjemenkama sezama.

Mljac!

 


spoonzorirani članak / FOTO: Vedran Jerinić
     
MULTIMEDIJA

   
 
   
print / e-mail
KOMENTARI / Komentiraj
   
   

del.boy 13.02.13 u 18:43
P.S. zaboravili smo istaknuti PLACENI OGLAS ha ha ha