DUGASTRO
 
Restoran Kopun - mirisi i okusi tradicionalne kuhinje
  15/02/2013  
Još u vrijeme Marina Držića u Dubrovniku je kopun, ili kapon, kako su ga stari Dubrovčani nazivali, bio poseban specijalitet. Danas ga rijetko možemo naći na jelovnicima dubrovačkih restorana. Rijetko, ali ne i nemoguće. Restoran Kopun koji se smjestio na poljani Ruđera Boškovića u Gradu diči se baš ovom delicijom po kojoj je dobio i ime.

Glavna kuharica Ivana Raguž kaže kako se jedino na ovom mjestu u cijeloj županiji može kušati kopun, a osim domaćih gostiju njime su oduševljeni i brojni turisti, uglavnom Talijani i Francuzi kojima je kopun tradicionalno božićno jelo u pojedinim regijama.

Ivana je tajnovita oko recepta, ali ipak nam je otkrila glavne sastojke i način pripreme. Ipak neke je tajne sačuvala za sebe, jer svaki kuhar ima neke male tajne koje su potpis njegove kuhinje.


Za spravit kopuna na dubrovački trebat će vam meso kopuna, temeljac od kopuna (juha), povrće, dubrovačke ljute naranče, cvjetni med, grožđice, bijelo vino, svježe trave i začini po želji, ali i tajni sastojak.

Priprema:
Meso pirjati, skinuti s vatre. Na toj tekućini ispeći povrće po želji. Dodati med, naranče i ostale sastojke. Sve skupa lagano pirjati. Vratiti meso i cijelu smjesu zaliti temeljcem. Poslužuje se uz domaću tjesteninu.
Osim kopuna na dubrovački, za koji recept datira još iz 16. stoljeća, jednako dobar je i kopun u vrganjima i umaku od crnog vina kao zimska varijanta, a uz svaki ručak i večeru peče se svježi domaći kruh.


"Kopuni koje pripremamo uzgajaju se u Zagorju. Kopuni su ustvari pijetli koji se postupkom kopunizacije (škopljenja) u mladoj dobi predodređuju za uzgoj isključivo radi proizvodnje mesa. Meso kopuna je mekanije i sočnije od pijetla ili kokoške, a u zapadnoj Europi su cijenjena delicija već stoljećima. Iako im je meso slično piletini, način pripreme ne može biti isti zbog različitosti strukture i okusa mesa", objašnjava nam glavna kuharica, koja vidljivo je uživa u svome poslu.

Restoran Kopun nudi svojim gostima još brojne delicije, koje ćemo predstaviti u našoj rubrici, no ovoga puta spomenut ćemo samo još nekoliko slatkih zalogaja, kao što su dubrovačka rozata s arancinima i grožđicama, a u gotovo svim desertima zastupljena je naranča bilo divlja, domaća, kao sok ili arancini.

 

"Želja nam je bila izdići se iznad konkurencije i biti posebni, a s druge strane pokazati i stranim gostima neke od delicija tradicionalne hrvatske kuhinje. Sa tom namjerom na naš jelovnik smo uvrstili jela iz mnogih regija Hrvatske, od kulena i štrukla, preko tartufa, do šporkih makarula. Za naše Dubrovčane nudimo 30% popusta na jela iz standardnog jelovnika tijekom cijele godine. ", kaže Božidar Jukić, jedan od voditelja restorana

Mi smo bili u kopuna i kušali nekoliko specijaliteta i čiste savjesti možemo vam preporučiti da dođete jer sigurno ćete uživati u mirisima i okusima.sponzorirani članak/FOTO:Vedran Jerinić
     
MULTIMEDIJA

   
 
   
print / e-mail
KOMENTARI / Komentiraj
   
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!