PELJEšAC,
OREBIć,
KORčULA
 
Predavanje "Svemirska era čovječanstva" u Orebiću
  18/01/2017  

U subotu 21.siječnja u 18sati u dvorani Općine Orebić astronom  Ante Radonić održat će predavanje na temu ''Svemirska era čovječanstva'' u organizaciji Matice hrvatske Orebić.

Prije 59 godina čovječanstvo je  ušlo u svemirsku eru i danas smo već u 60. godini svemirskih letova. Na predavanju će se prisjetiti povijesnih svemirskih misija te na razvoja mnogobrojnih raketa-nosača, satelita i svemirskih brodova. Danas je teško zamisliti svijet bez svega onoga što nam je omogućio razvoj svemirske tehnologije. Ta tehnologija istovremeno omogućila nam je da bolje spoznamo i naše mjesto u Svemiru i da proučavamo i ono što se događalo milijarde godina prije formiranja našeg Sunčevog sustava. Koliko duboko u svemir prodiru današnji teleskopi? Sve će to biti popraćeno sa mnoštvom fotografija. Poslije predavanja posjetitelji će moći postavljati pitanja iz područja astronomije i astronautike.

Ante Radonić, rođen u gradskoj jezgri grada Korčule, preko 40 godina radio je u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla"u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija sa odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir”(od 1970.). Često na raznim radio i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja Svemira i svemirskih letova. Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskog radija utorkom od 20:00 do 22.00 sata (od 1997.). Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014.).

Vizualno rješenje plakata: Ana-Marija Vlahović


 
   
print / e-mail