DUBROVNIK,
KONAVLE,
ŽUPA,
PRIMORJE
 
PLAN ZA BIJEG: ciklus malih radiofonijskih izvedbi u Lazaretima
  16/04/2017  

U dubrovačkoj Art radionici Lazareti u ponedjeljak, 17. travnja u 20 sati započinje predstavljanje ciklusa malih radiofonijskih izvedbi PLAN ZA BIJEG koje svake godine u Zagrebu potiče i producira Multimedijalna koliba. 

 

Predstavljanje ideje radiofonijskog teatra dubrovačkoj publici trajat će cijelu ovu godinu. Ovaj ponedjeljak će se zahvaljujući domaćinima, Art radionici Lazareti, predstaviti dva takva istraživanja, svako u trajanju 30 minuta:

PORCULAN  ( 1. Plan za bijeg, 2014.)
Tekst: Dubravko Mihanović
Režija: Mislav Brečić
Izvode: Zrinka Simicic Mihanović i Stanislav Kovačić
Glas: Rakan Rushaidat

Béla Hamvas, Ivan Ladislav Galeta na biciklu, Benares – grad gdje mrtve spaljuju na ulicama, jedno drvo s kojeg pada lišće, “Slovačka suita za mali orkestar”, trgovci s Dalekog istoka i otkriće izrade “bijelog zlata” u Dresdenu, Beč kao “radosna apokalipsa”, Kris Kristofferson i Schieleov “Pogled s leđa na polugolu ženu s odjećom” djeca, stara vremena i daleki put koji sliči bijegu... Minijatura za plesačicu i glazbenika, “Porculan” kao tekst traži put između poetizirane proze, biografskog zapisa i putopisa. I ne pronalazi ga. Ono najintimnije, kao i uvijek, ne događa se u rečenicama, već u pukotinama između izgovorenih riječi, viđenih gradova, utisnutih dojmova i potisnutih osjećaja.

Video teaser: https://vimeo.com/209205929

NE MOGU NASTAVITI. NASTAVIT ĆU. (Studentski plan za bijeg, 2016.)
prema motivima romana Samuela Becketta Neimenjivi
Izvodi: Marija A. Šegvić
Režija: Hrvoje Korbar
Dramaturgija: Sunčica Sodar
Zvuk&slika: Antonija Bačić

Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja.

Video teaser: https://vimeo.com/213285721

 

O CIKLUSU PLAN ZA BIJEG I RADIOFONIJSKOM TEATRU

Krajem 2013. godine, predstavom HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) u Kuli Lotrščak, u Multimedijalnoj kolibi smo započeli  istraživanje mogućnosti onog što smo nazvali „radiofonijskim teatrom". U njemu je zvuk doveden na kazališnu scenu i predstavljen kao ravnopravni scenski partner a gdjegdje i protagonist dramske radnje. Pa, iako usmjeravati pažnju na zvuk i slušanje, danas se doima promašenom medijskom „misijom i strategijom", HOERSPIEL i dalje živi.

PLAN ZA BIJEG je zamišljen kao ciklus malih radiofonijskih izvedbi, u trajanju do 30 minuta, a vode ga  Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić koje o toj inicijativi kažu:  „ Želja nam je da PLAN ZA BIJEG uspijemo i dalje održati godišnjim programom naše Multimedijalne kolibe, u kojem bi svake godine novi autori, na poziv, ali i preko natječaja, predstavljali svoje male radiofonijske izvedbe krojene posebno za ovu priliku. Na taj način, nadamo se, širimo i krug autora, ali i krug publike. “

Program Multimedijalne kolibe podržava Ministarstvo Republike Hrvatske, Ured za kulturu Grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.


 
   
print / e-mail
KOMENTARI / Komentiraj
   
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!