PELJEšAC,
OREBIć,
KORčULA
 
Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Orebiću
  09/05/2017  

Zaklada Ana Rukavina će u petak, 12. svibnja 2017. godine od 10:00 do 12:00 sati u dvorani Općine Orebić (Put pomoraca 24) u Orebiću održati 336. akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija će se održati u suradnji s Ligom protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet kako bi dvije udruge zajedno pomogle da oboljeli od leukemije, limfoma i teških oštećenja koštane srži dobiju priliku za ozdravljenje.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 53.715 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 69 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.


 
   
print / e-mail