DUBROVNIK,
KONAVLE,
ŽUPA,
PRIMORJE
 
MAGNUM CRIMEN 1945.: dokumentarac i otvorena tribina u spomen na Bleiburšku tragediju
  14/05/2017  

Projekcija dokumentarnog filma "Magnum crimen 1945." i otvorena tribina s gostom Josipom Jurčićem u spomen  na Bleiburšku tragediju.održati će se u Dvorani Visia u ponedjeljak, 15. svibnja s početkom u 20 sati. 


Dokumentarni film „Magnum crimen 1945.“ rađen je u povodu 70. obljetnice velikog zločina koji se u svibnju i lipnju 1945. dogodio nad hrvatskim narodom. Taj je zločin u povijesti postao poznat kao „Bleiburška tragedija“.

Središnja tema filma je zapovjedna odgovornost za zločine u kojima su bez suđenja brutalno pobijeni deseci tisuća pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, žena, djece i staraca. U kolonama smrti bili su i pripadnici Slovenaca, Srba, Crnogoraca, Kozaka i drugih nacija.

Zašto se nad ljudima koji su bježali od komunističkog režima stranog hrvatskom biću tada nisu poštivala međunarodna ratna prava? Zbog čega su zarobljenici protivno njihovoj volji prepuštani onima od kojih su bježali? Jesu li savezničke snage znale da ih predajom partizanskim jedinicama osuđuju na smrt? Film odgovara na ta i još mnoga druga pitanja važna za rasvjetljavanje desetljećima iskrivljavane hrvatske povijesti koja svoje poklonike ima i danas.


 
   
print / e-mail