DUBROVNIK,
KONAVLE,
ŽUPA,
PRIMORJE
 
"Putovanje kroz sjećanja" Jasmine Runje u Galeriji Flora
  31/05/2017  

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva na otvorenje izložbe "Putovanje kroz sjećanja" Jasmine Runje koje će se održati u petak, 2.lipnja u Galeriji Flora u 20 sati.

 

- Ništa nije obilježje djetinjstva u većoj mjeri kao igra i dječji crtež – pun naivnosti, kontradikcija, nadrealnosti i naracije. Djeca vole ispričati sve što znaju, sve što im se dogodilo, sve o čemu razmišljaju, čak i kada su to potpuno slobodne asocijacije lišene ikakve relacije s trenutkom u kojem se nalaze. Na toj frekvenciji zatičemo i radove Jasmine Runje: njene su figure poput djece koja se igraju, samostalno i ne pridavajući važnost tome promatra li ih netko ili ne – njeni likovi ne „poziraju“ okrenuti prema promatraču ili oblikujući neku konvencionalnu kompoziciju – oni postoje sami za sebe i to im je sasvim dovoljno.

U negostoljubivom svijetu tendenciozne umjetnosti koja je više nego ikada prije podložna pomodnosti i utjecajima društvene korektnosti (osobito u Hrvatskoj u kojoj umjetničko tržište raspolaže s malo novca, ali zato obiluje još većim osobnim taštinama), Jasmina Runje opredijelila se za put kojim se teže ide – put individualnosti i osobnoga, osjećajnosti i temeljitosti. Ne priklanjajući se nijednoj grupaciji niti neo-stilu, ona niže, jednu za drugom, crtice tušem po papiru, koje će tek nakon mukotrpnog višegodišnjeg rada i višekratnih razočaranja možda dobiti priznanje najšire publike i kritike. Međutim, već sada one imaju naklonost onih otvorenih očiju i srca koji ne kalkuliraju, nego umjetnost vole upravo zbog povratnog osjećaja koji im pruža, napisao je Marin Ivanović u predgovoru katalogu izložbe.

Jasmina Runje rođena je 17.07.1983.godine u Splitu. Diplomirala je 2006.godine na  Akademiji Likovnih Umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru u slikarskoj klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Godine 2008. završila je poslijediplomski studij Ars Sacra na istoimenoj Akademiji pod mentorstvom prof. Ante Kajinića.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split. Izlagala je samostalno i grupno te sudjelovala na brojnim likovnim kolonijama. Radi kao profesorica Likovne umjetnosti u Dubrovačkoj Privatnoj Gimnaziji.
Autorica je murala Uskrsli, u Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe  Maestral u Splitu, Drvo života u  Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću te devet murala u OŠ Ivana Gundulića u Dubrovniku.

Živi i radi u Splitu i Dubrovniku.

Izložba se može se pogledati svaki dan do 12. lipnja u Galeriji Flora od 16 do 21 h.

 


 
   
print / e-mail
KOMENTARI / Komentiraj
   
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!