DUBROVNIK,
KONAVLE,
ŽUPA,
PRIMORJE
 
Godišnja izložba drugog razreda UŠLS
  08/06/2017  

U Galeriji mladih u četvrtak, 8. lipnja u 20 sati otvara se godišnja izložba radova učenika drugog razreda Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

 

Mladi slikari Slikarsko dizajnerskog smjera koji nam se po prvi put javno predstavljaju su: Franka Erceg, Antonela Knežević, Petra Marić, Rea Vukosavić, Ernest Vierda, Tara Šipčić, Marijana Murati, Mihaela Kralj, Mara Šačić, Marija Kalinić, Marija Zvrko, Nicole Fernandez i Ivona Raič.

- Prvo javno predstavljanje drugog razreda Slikarsko dizajnerskog smjera UŠLS u Galeriji mladih pruža nam uvid u obrazovanje naših izlagača te u različita iskustva stečena kroz proteklu nastavnu godinu. Osim pristupa slikarskim vještinama koje stječu kroz redovnu nastavu iz predmeta Slikarske tehnike i materijali te predmeta Crtanje i slikanje, naši su učenici imali priliku sudjelovati na nekoliko radionica koje su, po mom sudu, obogatile njihovo kreativno razmišljanje i izražavanje.

To su npr. suradnja kroz radionice s diplomiranom dizajnericom Miom Bogovac u skopu Dana kreativnih industrija (radionica dizajna dubrovačkog suvenira), kao i radionica Gruške priče u suradnji s Nomadom. Koristeći odabrane faze procesa dizajna, u oba slučaja učenici su stekli osnovna iskustva o realizaciji dizajnerskog produkta.

Slijede radionica slikanja filmskih scenografija u suradnji s filmskim festivalom Tišina molim, kao i radionica Skrivene boje otoka Lokruma u suradnji s Dubrovačkim muzejima i kustosicom Barbarom Margaretić, Tehničkim muzejom u Zagrebu i muzejskom pedagoginjom Katarinom Kardum Ivanišin, te Rezervatom otok Lokrum i dr. sc. Marijom Crnčević, na kojoj su upoznali prirodne boje i bojila koja se tradicionalno koriste u našem kraju i koja su jednako primjenjiva u pojedinim slikarskim tehnikama.

Izloženi radovi pružaju nam uvid u jedan iznimno zanimljiv pristup mladih osoba ijedno vrlo zrelo izražavanje kroz različite slikarske tehnike. Teme su raznolike: od mediteranskog pejzaža (prezentiranog na jedan drukčiji način nego smo inače navikli), preko geometrijskih apstrakcija, vlastite interpretacije portreta poznatih majstora, te slikanja vlastitog autoportreta - napisala je u predgovoru izložbe Ivana Selmani, prof. crtanja i slikanja.


 
   
print / e-mail