DUBROVNIK,
KONAVLE,
ŽUPA,
PRIMORJE
 
PREDSTAVLJANJE KNJIGE: "Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj"
  06/03/2018  

Predstavljanje knjige Ermine Duraj „Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj“ objavljene u nakladi Hrvatske udruge za odnose s javnošću, održat će se u četvrtak, 8. ožujka u 18:30 sati u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1). 


Autorica Ermina Duraj od 2007. godine glasnogovornica je, a zadnjih pet godina i voditeljica Službe za odnose s javnošću i protokol Primorsko-goranske županije te Kabineta župana. Knjiga je prvi priručnik na ovu temu u Hrvatskoj, a rezultat je višegodišnjeg rada i stečenog iskustva u javnom sektoru koji obuhvaća i teoriju i praksu odnosa s javnošću u općinama, gradovima i županijama.

U sedam poglavlja obrađuju se teme poput strateškog komuniciranja s medijima, razumijevanja medija, položaja službenika za odnose s javnošću, i slično. Priručnik je nastao iz potrebe da se službenicima za odnose s javnošću u javnome sektoru daju smjernice za dobar rad i komunikaciju projekata od interesa za jedinice lokalne i područne samouprave čija je svrha biti servisom građana.

Knjiga „Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj“ novi je doprinos razvoju odnosa s javnošću u javnoj upravi na lokalnoj i regionalnoj razini. Ermina Duraj iza sebe ima dugogodišnje iskustvo novinarskog rada na Hrvatskoj radioteleviziji u Rijeci i na Kanalu Ri. Nakon 12 godina uspješne novinarske profesije, odlučila je promijeniti zanimanje te je nastavila karijeru u Primorsko-goranskoj županiji, gdje već deset godina radi u Službi za odnose s javnošću i protokol.

"Ova je knjiga nastala na temelju autoričine novinarske i komunikacijske karijere i sretan je spoj njezinoga raznolikoga profesionalnog iskustva, jer je autorica u svojem dnevnom radu duboko uronjena u glavne probleme i izazove odnosa s javnošću u lokalnim i regionalnim samoupravama. Knjiga daje vrlo koristan pregled svih aspekata rada komunikatora u javnoj upravi, od zakonskih propisa koji reguliraju to područje, uloge službenika za odnose s javnošću i opsega te prirode njihovog posla. Posebna je pozornost u knjizi posvećena razumijevanju odnosa s medijima. Autorica progovara i kritički o poziciji službenika za odnose s javnošću koji rijetko sudjeluju u donošenju odluka i nisu u mogućnosti djelovati proaktivno niti preventivno. Knjiga Ermine Duraj dobrodošla je pomoć u radu našim kolegicama i kolegama u javnoj upravi, na državnoj razini, te u gradovima i županijama." (mr.sc. Aleksandra Kolarić)

"Odnosi s javnošću u lokalnoj i regionalnoj samoupravi prilično je neistraženo i „nepokriveno“ područje u hrvatskom nakladništvu, dok s druge strane važnost i utjecaj tog segmenta odnosa s javnošću svakodnevno raste. Stoga je ova knjiga izniman doprinos razumijevanju teorije i prakse na tom području, ali i svojevrsna analiza stanja. Pisana je pitko ali teorijski potkrijepljeno, temeljem vlastitih zapažanja autorice tijekom njezine bogate prakse, ali i na temelju izvornih istraživanja u hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Knjiga nam otkriva pravu sliku odnosa s javnošću u našoj lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ukazuje na važnosti komunikacije u djelovanju naših političkih institucija, ali i (ne)razumijevanje te važnosti, kao i organizacijske i kadrovske nedostatke. Istodobno nam ukazuje na potencijale, mogućnosti i izazove koji se nalaze u tom segmentu odnosa s javnošću, s posebnim naglaskom na odnose s medijima i njihovu ulogu u posredovanju između građana i njihovih institucija. Uistinu, korisno štivo za komunikacijske profesionalce, djelatnike u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ali i one koji žele upoznati ovu sve utjecajniju profesiju." (prof.dr.sc. Božo Skoko)


Ermina Duraj završila je Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci. Prvo joj je radno mjesto bilo na Hrvatskoj radioteleviziji u HRT centru Rijeka. Godine 2000. prešla je na Kanal Ri, regionalnu televiziju sa sjedištem u Rijeci, gdje je radila kao novinarka i urednica. Nakon 12 godina novinarskih voda, 2007. godine prelazi u Primorsko-goransku županiju na mjesto glasnogovornice. Posljednjih pet godina voditeljica je prvo Pododsjeka, a potom i Službe za odnose s javnošću i protokol te Kabineta župana. U međuvremenu je završila i poslijedipomski specijalistički studij Odnosi s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Završni rad „Odnosi s medijima lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj” obranila je pred komisijom u sastavu izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, doc. dr. sc. Ivan Tanta i doc. dr. sc. Igor Kanižaj. Autorica je komunikacijske kampanje Festivala nezavisnih kazališta u Opatiji koja je dobila Grand PRix nagradu Hrvatske udruge za odnose s javnošću u 2014. godini. Bila je članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za odnose s javnošću, a od ove je godine članica Nadzornog odbora.


 
   
print / e-mail
KOMENTARI / Komentiraj
   
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!