DUBROVNIK,
KONAVLE,
ŽUPA,
PRIMORJE
 
ART RADIONICA LAZARETI: Pjesnička večer s Frankom Burolom
  19/03/2018  

U Art radionici Lazareti u utorak 20. ožujka u 19 sati održati će se pjesnička večer s Frankom Burolom.

 

Uz čitanje pjesama i razgovor s domaćinima i publikom na preklapanjima tema poezije, modernosti, umjetnosti, anarhije, kršćanstva, socijalizma, digitalije, ljubavi i slobode – Franko će predstaviti svoj rad "Obzori", o kojem kaže:

"Radi se o istraživanju novih mogućnosti lirskog izražavanja u informacijskom dobu.

Nastavljajući se na tradiciju (neo)avangardne poezije, koja je u svojoj najkasnijoj fazi pretežno rezultirala određenom "delirizacijom" pjesničkog izraza, kroz svoj rad istražujem mogućnosti novog lirskog izražavanja osjećaja, stavova, misli i doživljaja na zaista suvremen način. Odbacujući neofobiju građanskog društva i njegovog "dobrog ukusa", od avangardi smo naučili da je autentična suvremena poezija ona koja se aktivno suočava sa suvremenošću i koja iz tog suočavanja proizlazi i da to suočavanje mora biti prisutno na svim razinama jezika -- semantičkoj (u sadržaju), strukturalnoj/sintaktičkoj (u formi) i verbalnoj (u stilu).

Estetika našeg vremena je obilježena video igrama, internetom, kompjuterskim terminalima, laptopima, tabletima i smartphonima, bežičnom komunikacijom, serverima itd., sve to pored teških društvenih, ekonomskih i ekoloških problema koje sa sobom nosi duboka kriza cjelokupne građanske kulture. Osnovno načelo cyberpunk estetike: “high tech and low life”, danas više nije znanstvena fantastika, nego naša svakodnevica, a granica između fizičkog i kibernetičkog prostora postaje sve tanja i labavija. Umjetnik koji to danas ignorira, jednostavno ne komunicira sa suvremenošću u kojoj stvara, njegovo djelo je zastarjelo.

Želeći se odmaknuti od učmalosti pretežno uvijek iste poezije na hrvatskoj književnoj sceni, predstavljam svoj doprinos u stvaranju nečeg drugog."


Franko Burolo je 2015. godine diplomirao talijanski i južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s diplomskim radom na temu “Edoardo Sanguineti i Tomaž Šalamun, obnova avangarde”. Stručno osposobljavanje je obavio u redakciji informatičkog časopisa Vidi i trenutno je u potrazi za fiksnim poslom, dok honorarno podučava talijanski i hrvatski jezik u zagrebačkom Berlitzu.

Poeziju objavljuje pretežno samostalno i nezavisno, prema DIY (uradi sam) principima. Zajedno s drugim autorima objavljuje poeziju i na Crnom grȁdu. Kritiku i eseje piše za 128-bit. Pojavljuje se povremeno i po drugim sitovima, časopisima i zbornicima.

Dosadašnje zbirke pjesama:

Klaustrofobija na širokim ulicama: (s)plin Zagreba (2008.) 
Web of Longing (2012.) .) 
Razglednice iz sjene (2016. - u trajanju)

Neki ciklusi:
Reformat the Planet (2015.) 
M.Ž. (2015.
V (bez datuma)

Pjesničke i književne večeri u ARL održavaju se u sklopu programa Partcipacija // Protuotrov ARL 2018.


 
   
print / e-mail
KOMENTARI / Komentiraj
   
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!